Tre rena veckor

Socker, mjöl, mjölk, alkohol och rött kött

Nu drar vi snart igång igen och jag hoppas att vi är en stor trupp som ger sig själv och sin kropp möjligheten till återhämtning och rening.

Rening 2018

Vi har just passerat några av våra största högtider där mat och dryck spelar huvudroller. Firandet går i ett och bjudningarna är oftast många vilket gör att vi äter och dricker mer än vanligt… vilket sen leder till motivation att delta i Skönhetsfabrikens årliga rening!

Vi har kört vår rening i flera år och det är extra kul att vi blir fler och fler som hänger på för varje år. Upplägget har förändrats genom åren, dels eftersom det blir roligare för oss som deltar men också eftersom tankarna på vad som är en nyttig rening för kroppen ständigt förändras. Vi tror att det är viktigt att äta och känna mättnad under denna perioden och att det finns gott om livsmedel som vi kan äta och ändå rena kroppen.

rena veckor på Skönhetsfabriken

Tips för att klara reningen:

  1. Det lättare för hjärnan att acceptera omställningar i kost om den får fokusera på vad den faktiskt får äta istället för vad som plockas bort!
  2. När du handlar, istället för att försöka läsa innehållsförteckningar, försök att handla rena livsmedel, ex, banan, råris, fryst spenat.
  3. Köp några stora påsar nötter och gör en egen mix som du har med dig. Paranötter, mandlar och valnötter är god mix. Eventuellt lite mullbär och gojibär.
  4. När du äter ute, restatuanger kanske inte har ett perfekt alternativ på menyn men ofta är de hjälpsamma om man vill bland mellan rätterna. Ex, skulle jag kunna få dagens fisk med den ångade broccolin från köttet. Gärna med vinägrett istället för sås vid sidan om.
  5. Om du är bortbjuden och vet att det kommer bli svårt med maten, erbjud dig att ta med en rätt att bjuda på eller ät lite extra hemma innan då åker så att du håller dig om utbudet är skralt.
  6. Om du inte vill tänka alls, kör på låda från Happy M Kitchen, då har du alla dina måltider klara utan att du behöver tänka!

happy M Kitchen på SKönhetsfabriken

21 dagar att bryta en vana

Vi gör detta i 21 dagar eftersom det finns forskning på att det är tiden som krävs för att bryta en vana, och det kommer inte vara enkelt. Av egen erfarenhet så är första vecka enkel för då är motivationen på topp, andra veckan är tuffast för då är motivationen inte lika hög och frånvaron av det man saknar gör sig mer påtaglig… vecka tre känner jag mig vanligen oövervinnerlig eftersom jag klarat vecka två och inser att jag har kontroll över vad jag äter!

En livstid att skapa nya vanor

Redan innan du drar igång så skulle jag vilja att du funderade på varför du gör detta. Sätt dig och skriv upp tre anledningar till att du under tre veckor kommer förändra hur och vad du äter. Om någon av dina tankar går till bättre hälsa på lång sikt så är vi på samma sidan. Vår rening är ingen quickfix som vi förespråkar för att vi sedan skall falla tillbaks i samma hjulspår.

Vi vill inte i första hand bryta dåliga vanor… vi vill skapa nya bättre!

Sockret

Den slugaste av alla livsmedelsbovar är det tillsatta vita sockret som gör att vi tycker extra mycket om maten och som skapar beroende. Idag finns det nästan överallt och det är svårt att äta något som inte är ett rent livsmedel utan att få i sig sockret. Till följd av detta äter de flesta idag ca 4 gånger mer socker än vad livsmedelsverket rekommenderar och till följd av det ökade intaget så ökar sjukdomar som diabets i en rasande hastighet. Det går fint att få i sig söta livsmedel men det som är viktigt är att det är naturligt socker som inte får blodsockret att rusa iväg, ex agave sirap, honung och socker som du får i dig när du äter en färsk frukt och i viss mån torkad.

Målet med att plocka bort socker är att få till en jämnare och hälsosammare blodsockernivå.

Nyttiga sötsaker på Skönhetsfabriken

Sötsugen kan lindras utan socker

Mjölet

Det vita mjölet ger oss ingen näring utan snabb energi som vi sällan hinner använda oss utav. Det är bukfylla som höjer blodsockret samtidigt som det gör oss nedstämda, trötta… och det ger många en bullrig mage! Fullkorn och fiberrik mat som innehåller gluten är de flesta överens om att det är bra för oss men det vita mjölet har inga fördelar! Jag skulle vilja påstå att det är ganska så lätt att plocka bort vetemjölet bara genom att undvika pasta och vitt bröd.

Mjölken

En bra källa till protein eller en hög dos av tillväxthormoner för att få kalvar att växa till sig? Här tar vi inte ställning till vilket som är rätt eller fel men skall vi leva rent i några veckor då behöver laktosen försvinna. Precis som det vita mjölet är laktosen ett bra gömställe för socker och i en fruktyoghurt får många av oss i sig hela dagens ranson av socker. Dessutom är det mättade fettet som vi hittar i tex grädde, ost och smör inte bra för oss så skippa kyldisken dessa veckor. Det finns några undantag som Turkisk yoghurt, kvarg och keso som några på fabriken anser skall få vara kvar på menyn…du gör ditt val!

plantbaserad mjölk på Skönhetsfabriken

Vi har massa goda platsbaserade drycker att ersätta mjölken med, havre, kokos, soja, mandel m.m.

Köttet (nöt, gris, lamm, ren och vilt)

Jag gör ingen hemlighet i att jag flexar mellan att vara vegetarian och vegan… dvs jag äter främst plantbaserad kost. Om du vill ge dig själv ytterligare en nivå på dina rena veckor så tycker jag att du kan test och plocka bort allt det animaliska och se hur du mår. De röda köttet är allmänt acceptera att vi inte ser några näringsfördelar med om det konsumeras i hög andel. Men framförallt så är det stora samband mellan cancer och rött kött som gör att livsmedelsverkets rekommendation ligger på max 500 g kött och chark i veckan (ca 5 måltider totalt). Ta tillfället i akt att äta mer grönsaker och mindre kött under dessa veckor. Om du saknar konsistensen så är fisk och kyckling okej, men då är tillagningen det som skall beaktas, ugn på låga temperaturer, koka eller ånga!

Bibimbap, koreansk mat, Skönhetsfabriken

Favorit hos hela familjen, massa goda grönsaker och fullkornsris! 

Alkoholen

No words needed, lås bara barskåpet och göm nyckeln 😉

Author

Amanda

Amanda Elmander är grundare till Skönhetsfabriken samt VD. Hon är utbildad sjuksköterska och drömmer om att bidra till att förebygga de livsstilssjukdomar som är kopplade till stress, kost, återhämtning och träning.

Stans familjäraste gym

Vi vill att du som medlem ska känna dig hemma hos oss!

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen