Sommarträning del. 3

Låt sommarens lättsamma träning övergå i sköna rutiner med hjälp av friskvårdsbidraget!

Via friskvårdsbidraget samarbetar individen, näringslivet och staten för att skapa en bättre folkhälsa. Men det bygger på att bidraget nyttjas...

På vem ligger ansvaret att vi är friska och kan arbeta?

På vem ligger ansvaret att vi är friska och kan njuta av vår fritid?

Samhället är idag inte skapt för att ge oss de bästa förutsättningarna till hälsa. Dålig kost är snabbt, billigt och beroendeframkallande. Arbetslivet ställer högre och högre krav på dess anställda och deras tillgänglighet. Dessutom förväntas även fritiden leva upp till en hög prestationsnivå både gällande hur vi bor, lever och reser.

Vissa hittar sina nycklar att hantera och balanserar dessa bollar men för många av oss så är det lätt att halka in i ”fel” hjulspår och att låta ekorrhjulet spinna allt snabbare. Följden av stress och mindre bra kost leder till försämrad hälsa och i många fall till att vi presterar och orkar allt mindre utan att klara av att stanna upp.

Det så kallade ”BOTavdraget” som varit uppe på tapeten slås bort av många människor eftersom det, liksom ROT och RUT sägs främst gynna de som redan har det bra. Men här skulle jag vilja dra tankarna ett varv till…för vad är det egentligen som man vill uppnå genom att diskutera ett skatteavdrag kopplat till hälsa? Som jag ser det så finns det flera olika positiva utfalla som faktiskt gynnar oss alla oavsett om man väljer att nyttja bidraget eller inte. Som nummer ett så är det billigare för staten att jobba med friskvård än vad det är med sjukvård. Genom att öka folkhälsan så minskar statens kostnaderna både för vård och sjukskrivningar. Som enskild individ så skulle friskvård till ett tillgängligare pris göra att fler fick möjligheten till att ta hand om sin hälsa och därav öka livskvalitén. För näringslivet skulle arbetsresultatet förbättras och kostnader för sjukfrånvaro minska.

”Individen, företagen, staten= win, win, win”

Mat som håller dig frisk, kost SkönhetsfabrikenVarför gör vi det enkla valet?

Så om alla vinner på att vi lägger om fokuset till friskvård istället för sjukvård varför gör vi det inte? Varför är det lättare att titta på sjukdom och ohälsa som något som drabbar oss oavsett hur vi lever och där läkare och mediciner är den enda lösningen?

Jag tror att allt faller tillbaks till att det är det enklare valet. Det är lättare att vara ett ”offer” för sina omständigheter än att vara ansvarig för dem. Det en enklare att sätta sig i soffan och ta det lugnt än vad det är att se sig ut på en löptur. Det är enklare att välja bland det onyttiga utbudet av mat som finns överallt omkring oss än vad det är att leta upp ett näringsrikt alternativ…även om dessa sakta men säkert börjar öka i sin omfattning.

Jag sitter inte på någon hög häst i denna diskussionen, jag önskar att jag kunde säga att jag alltid lever som jag lär men det gör jag självklart inte. Jag läste förra året Anders Hansens ”Hjärnstark” och om det fanns en uns av självbevarelsedrift i mig så borde jag ha gett mig ut i löpspåret omgående med tanke på alla de positiva fördelar som lyfts kopplat mellan löpning och hälsa. Gav jag mig ut? Inte en chans… Däremot så läste jag Food Pharmacy och la utan bekymmer om min kost för varje kapitel i boken.

Kost är något som jag bemästrar och jag kan laga god mat utifrån många olika förutsättningar. Att löpa däremot har aldrig varit en del av mitt liv och därav faller det sig inte naturligt för mig att agera på den inputen som boken gav mig. Så oavsett vilken input jag matas med så är det sannolikt att jag kommer agera på dem beroende på vilka förutsättningar som redan finns i mig. Den som redan äter bra blir lättare triggad att äta ännu bättre osv… den som får positivt resultat blir stärkt i sin ansträngning. Klassisk positiv reinforcement á la Pavlovs hundar!

Gruppträning på Skönhetsfabriken

Landet lagom

  • Du skall äta lagom mycket i förhållande till hur mycket du rör på dig.
  • Du skall röra på dig lagom mycket.
  • Du skall ha lagom fördelning av arbete och fritid.

Alla dessa påståenden ter sig som utopiska i mina ögon… vem lyckas med det där? För att leva i landet lagom tycker jag snarare att vi oftast hamnar på de extrema sidorna ute på höger och vänster kanterna av lagom och anledningen till det tror jag är att vi inte är kapabla till att hitta lagom. I vår jakt efter lagom går vi för långt eller ger upp av rädsla för att misslyckas. Lösningen som jag ser det är ”baby steps”. Om du inte har tränat på länge så är promenader en bra början. Om din kost innehåller för lite näring så är det bättre att börja lägga till än att börja plocka bort. Genom att sätta upp mål och lyckas nå dem ökar motivationen. Genom att sätt upp för höga mål och misslyckas är chansen stor att man ramlar tillbaks i sina gamla vanor.

Massage på Skönhetsfabriken

Var en del av samarbetet och låt friskvårdsbidraget hjälpa dig till bättre kondition, avkoppling eller bättre kostvanor

Det flesta anställda får friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare och detta är eftersom vi vet att en hälsosam livsstil leder till bättre arbetsinsatser. Mycket hälsa går varje år förlorat eftersom många glömmer bort eller väljer att inte använda sig utav bidraget. Många tänker att det främst är träning som det skall användas till, men kost och avkoppling är precis lika viktigt delar i friskvården och ofta är det där vi behöver börja innan vi kan lyfta blicken och ta ett större grepp om vår hälsa.

Om du har ett friskvårdsbidrag på 5000 kr så kan du t.ex. använda det användas till följande på fabriken:

2 stycken klippkort på gruppträning/yoga á 2200kr styck för 10 pass.

Klippkort på 10 stycken 30 minuter massager ink. 60 min relax á 4400 kr

Klippkort på 5 stycken 60 minuters massage ink. 60 min relax á 4500 kr

Klippkort på 5 stycken 30 minuters samtal med kostrådgivning á 2500 kr

Vårt medlemskap där gym, gruppträning och relax ingår kostar 700 kronor i månaden och med ditt bidrag betalar du 283 kr i månaden och bidraget 417 kr.

”Använd ditt bidrag och hjälp dig själv till en bättre vardag, din arbetsgivare till ökad prestation och ge staten mer pengar över till annat”

Min man är nyckeln till att min konditionsträning kommer hållas igång i höst och vinter, för han har satt upp en tv i vårt hemma gym. Så även om jag tycker mindre bra om både konditionscykeln och roddmaskinen så kommer jag att sitta där regelbunden (för en ostörd stund med en serie är en riktigt god nyckel/motivator för mig:-) Gällande min övriga friskvård har mina medarbetare lovat att trångsinta mig på massage med jämna mellanrum om jag glömmer att leva som jag lär!

Mer läsning inom området:

Friskvård på Skönhetsfabriken

Friskvård

Skatteverket om friskvård 

Mer om BOT avdraget 

 

 

Author

Amanda

Amanda Elmander är grundare till konceptet Skönhetsfabriken. Hon är utbildad sjuksköterska och brinner för att förebygga de livsstilssjukdomar som är kopplade till stress, dålig kost, bristande återhämtning och träning.

Hudens hälsa

En hälsosam hud genom årstiderna

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen