Sluta unna dig!

Istället för att "unna sig" bör det vara en självklarhet att ta väl hand om sig själv

Behöver vi rättfärdiga de valen vi gör för vårt eget välmående?

Ett av mina många korståg är att få stopp på försvarstalen

Jag för ett personligt korståg mot uttrycket att folk unnar sig saker hit och dit. För mig innebär att unna sig något att man gör något som man egentligen inte tycker sig ha rätt till.

”Jag unnar mig en bit choklad eftersom jag var ute och sprang i morse.”

”Jag unnar mig en dag på spa eftersom jag har jobbat så mycket, det är jag värd.”

Fraser som dessa hör man ofta och de gör mig frustrerad. För vad innebär de egentligen? Om du inte hade varit ute och sprungit eller jobbat mycket, så hade du alltså inte kunnat äta choklad eller gå på spa, för då hade du inte gjort dig förtjänt av det? För mig blir detta ett problem –  begreppet att ”unna sig” blir kopplat till skuld eftersom det krävs en motprestation. Då förtas känslan av njutning över det man ”unnar sig”. Jag anser att den handling man gör för att ”unna sig” – det vill säga ta hand om sig själv, enbart ska omges av positiva känslor utan motprestation eller en känsla av att behöva rättfärdiga sin handling.

”Idag tog jag en bit choklad till kaffet för att det var gott och gjorde mig glad.”

Kaffe och choklad är bra för själen! Våga sätta upp ditt eget välbefinnande på att göra listan

Vi borde strunta i att ”unna oss” och istället se det som en självklarhet att ha rätten att ta hand om oss själva, oavsett om det innebär en efterrätt eller en manikyr. Det är så lätt att prioritera annat före sitt egna välmående, jag tror vi alla har många olika saker som tar upp vår tid och energi i vardagslivet. När ”att göra”-listan känns milslång är det ofta det egna välmåendet som petas ner på sista plats. Personligen arbetar jag ständigt med att bli bättre på att prioritera mitt eget välmående. Och när jag väl gör det, då njuter jag till hundra procent, utan att rättfärdiga mitt val att ta hand om mig själv för någon – varken mig själv eller andra.

”Strunta i att unna dig, ta maken och rätten att ta hand om dig själv”

spa på skönhetsfabriken, pool, bastu, ångbadVilket val skall du göra för dig idag?

Gör ett val för dig, ditt välmående och din hälsa, för att du ska må bra och orka med livets utmaningar och för att vara en gladare människa, partner, förälder etc. Gör det utan försvar eller ursäkter, för du har all rätt i världen att ta hand om dig själv. 

”Den viktigare investeringen jag gör i livet är den i mig själv, om jag inte mår bra kan jag inte finnas där för dem som behöver mig”

Author

Amanda

Amanda Elmander är grundare till Skönhetsfabriken samt VD. Hon är utbildad sjuksköterska och drömmer om att bidra till att förebygga de livsstilssjukdomar som är kopplade till stress, kost, återhämtning och träning.

Stans familjäraste gym

Vi vill att du som medlem ska känna dig hemma hos oss!

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen