Vardag - semester

Om kraften i vardagens optimism

Vi kan alltid välja att se livet från den ljusa sidan men det är ofta lättare att göra det motsatta...

LÄNGTAN EFTER SEMESTER

På vinter är många av oss nordbor trötta, det är mörkt och kallt. När våren börjar komma så vaknar vi ur dvalan, energin kommer tillbaks med ljuset och grönskan samt det faktum att semester närmar sig. När vi sen går över i sommar så peakar Sverige och svenskarna, livet leker och allt känns lättare (förutsatt att sommaren faktiskt kommer). Men sommaren är också kravfylld eftersom den är kort och enormt eftertraktad, mycket att hinna med! Hösten kommer sen smygande med en blandning av uppskattning av vardagens återkomst och ångest över att sommaren är över och att det är ett år tills nästa semester…

OPTIMISTENS MOTSTÅNDARE

Jag har en svåger och jag kommer aldrig glömma en dag för några år sedan när jag träffade honom och min syster efter jobbet. Jag hade åkt upp från Köpenhamn samma dag, startat dagen redan vid 4 på morgonen för att vara på plats när arbetsdagen skulle börja.  Vid frågan om hur  dagen varit fick de ett stönande svar om att dagen varit lång och intensiv till följd av sin tidiga start och hans reaktion var:

”Men visst var det underbart att se soluppgången och gryning när du körde!?”

Hans optimistiska reaktion är typisk för just honom och det har tagit ett tag att vänja sig vid det och det har framför allt tagit ett tag att bli mer som honom. För även om det i vissa lägen är svårt att se saker från dess ljusa sida så är det en enorm kraft och tillgång. Det betyder inte att livet alltid leker men det innebär att det finns ljuspunkter att hålla fast vid istället för att krama sig fast i det negativa.

NÄR BESLUTET ÄR FATTAT

Just nu längtar ovanligt många av oss efter vardagen och jag tror aldrig att jag hört så många lånta efter höst, tända ljus. Men av erfarenhet vet vi att det inte dröjer länge innan sommaren är bortglömd och det blir kallt och mörkt och även ganska så regnigt mellan varven och det är då vikten av optimism faller in. Jag märker att jag idag kan provocerar människor med min positiva inställning precis som min svåger gjorde med mig. Men där och då valde jag att lyssna till provokationen och vända på mitt eget beteende. Varje gång jag väjer att sprida optimism istället för negativa åsikter så befäster jag mitt budskap som en sanning i mig. Jag väljer att njuta av hösten! När det är en vacker dag prioriterar jag att komma ut och insupa färgernas skådespel, andas in den krispiga och friska luften. När regnet öser ner så väljer jag att tända ljust och läsa en bra bok eller botanisera i köket eftersom varken trädgård eller andra utomhusaktivitet dra i min tid.

”Det är bättre att ta ut lycka än sorg i förskott”

(Sanningen är såklart att det inte är alla promenader med hunden som känns underbara, men det tycker inte han heller så därav är vi överens om att deras längd är väderanpassad)

VARDAG MOT HELG

Om man sedan överför denna tekniken till att gå till jobbet så funkar det precis på samma sätt. Vår vardag är det som fyller det mesta av våran vakna tid och därav är det guld att kunna uppskatta den. Om varje vecka går ut på att längta till helgen och att leva upp då, så är det en lika stor förlust av liv och tid som att alltid längta efter semestern.

Jag har det självklart väl förspänt här eftersom jag har startat mitt eget bolag. Mina arbetsinsatser har en uppenbar egen vinning både i resultat och i att jag jobbar med det som driver mig, nämligen att skapa hälsa. Men alla dagar på jobbet är inte roliga, vissa är monotona, andra är utmanande och svåra. Men jag har bestämt mig att jag älskar att gå till jobbet och jag älskar måndagar. Varje fantastisk måndag blir sen en självuppfyllande profetia där morgonens inställning gör att jag letar efter guldkornen i dagen!

”Det är resan som är livet inte målet”

UTMANINGEN

Vart vill jag komma med denna text? Jag vill ge dig som läser den och känner igen dig följande uppmaning:

Jag vill se livet mer från den ljusa sidan hela året runt. Jag vill uppskatta vardagen lika mycket som semestern. När livet är tufft skall jag försöka leta efter ljuset i tunneln för det är mitt val att få ut det mesta möjliga av mitt liv!

 

 

Author

Amanda

Amanda Elmander är grundare till Skönhetsfabriken samt VD. Hon är utbildad sjuksköterska och drömmer om att bidra till att förebygga de livsstilssjukdomar som är kopplade till stress, kost, återhämtning och träning.

Stans familjäraste gym

Vi vill att du som medlem ska känna dig hemma hos oss!

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen