Känner jag mig?

Om utmaningen i att lära sig lyssna på sig själv.

Vad behöver jag för att må bra? Hur fungerar jag under stress och press? Funkar andras lösningar eller behöver jag hitta egna? Många frågor och svaret finns... om man orkar lyssna!

Kroppen är ditt instrument

Föreställ dig att du är musiker och kroppen är ditt instrument, när instrumentet är stämt är tonerna rena och klara medans en ostämd fiol gnisslar illa mest hela tiden. För det tränade örat hörs skillnaderna tydligt och även om de är små medans för den omusikaliska hörs det kanske ingen skillnad förens det låter riktigt illa. Oavsett om man är musikalisk eller inte krävs det dock att man lyssnar och spelar för att kunna höra hur det låter.

”Hur väl stämd är din fiol?”

För några år sedan blev jag uppmärksammad på det faktum att jag inte lyssnad på mina signaler överhuvudtaget. Jag bara stretade på utan att lyssna och om jag vid något tillfälle hörde att det inte lät bra så sprang jag vidare i ännu raskare takt för att jag inte ansåg mig ha tid att hantera vad jag eventuellt skulle höra om jag lyssnade. Detta ledde till slut till att kroppen slutade fungera, eftersom jag inte lyssnade på knoppen så togs det kraftiga artilleriet fram och gav mig inget annat val än att stanna upp.

Stress för en person är trigger för en annan

Till detta bör sägas att jag är en så kallad röd/blå personlighet och om du läst de nu så populära böckerna om personlighetstyper så vet du att det betyder att jag är en mål- och uppgiftsorienterad person. Det gjorde mig enormt lycklig när jag läste ”Make it work” av Annika R Malmberg, för hon förklarade något som alltid varit självklart för mig men som omvärlden haft svårt att acceptera. Nämligen att jag inte blir stressad av att ha mycket att göra utan för mig är det jag inte kan göra eller påverka det som stressar mig mest. En ”att göra lista” tar jag mig med glädje an, för jag lever efter ”Just do it” filosofi och jag har inte ont av att ha mycket att göra så länge jag ser lösningar och kan agera.

”Ett späckat schema där jag vet vart jag ska är underbart”

Många anser att jag är för aktiv… att jag borde lugna ner mig och att det knappast kan vara hälsosamt att köra på i det tempot som jag
ofta håller och jag har försökt att sakta ner efter konstens alla regler men till ingen nytta. Återhämtningen från min utbrändhet kom när jag flyttade hem till Sverige och fick börja jobba på riktigt mycket. Långa arbetsdagar på Skönhetsfabriken var vad jag behövde för att bli frisk och få tillbaks kraften och kontrollen över knopp och kropp. Att på avstånd ha en verksamhet som jag inte kunde påverka i den utsträckning som jag ville i kombination med ett liv där jag inte kunde påverka när och vart vi skulle flytta var vad som efter många år ledde till min systemkollaps.

Fler bitar till pusslet

Självklart var det inte bara att jobba mer som gjorde mig frisk utan en massa andra olika åtgärder som jag skrivit om tidigare gällande min sömn och min kost som också fick ganska rejäla omsvängningar. Idag händer det väldigt sällan att jag slarvar med något i min livstil för jag har hittat mitt recept på framgång och jag har lärt mig lyssna och förstå mig själv. För att orka arbeta så mycket som jag behövde så blev det extremt viktigt att kost och sömn sköttes till punkt och pricka. Gällande träningen hamnade jag under rekomendationen att fokusera på frisk luft och promenader, inget ökat ”fight and flight” hormon skulle slås på. Min älskade tennis fick gå på en lång semester och istället är det ute i naturen med min hund som jag får min motion.

Field work med noshörningar var optimal vila för mig

Idag får vi input från alla håll och kanter om hur vi skall hantera vårt liv och hur vi skall disponera våran tid. Ibland kan detta vara inspirerande men det kan också ge en ökad stress och press som det inte är säkert att vi vet vad vi skall göra med. Vi jämför oss också i och med detta konstant med andra människor vilket varken är en sann eller bra bild av verkligheten. När jag försökte göra det alla andra sa, lägga mig på soffan och ta det lugnt så ökade bara min ångest, andras recept passade inte på mig! Självklart behöver även jag också vila och avkoppling men för mig handlar det oftast om aktiv vila. Jag älskar att laga mat, påta i trädgården och läsa intressanta böcker. Vila för mig handlar ofta om saker som får mitt huvud att fokuset på något och därigenom hindra alla andra tankar från att snurra.

Kontakt

Jag är nu för tiden i kontakt med mig själv på ett sätt som nästan kan känns surrealistiskt ibland. Jag hör mina toner varje dag, både i dur och moll och jag vet hur jag skall parera dem. Att lägga om min kost och äta främst plantbaserad kost har gjort att jag idag känner av varje skiftning i födointag. Det svider i min mun när jag äter sötsaker och jag känner hur tankarna blir hyperaktiva. Dricker jag en espresso för mycket så rusar hjärtat och jag får svårt att fokusera. Alkohol skall vi inte tala om… ett glas slår direkt om jag inte parerar det med någon kost kom ”fångar” upp det. Att veta hur jag kommer reagera gör att jag kan göra medvetna val på ett helt annat sätt och därav har det varit intressant att t.ex. köra helt rena veckor i perioder för det är då vi sen inser hur vi reagerar. När jag bara körde på vande jag systemet vid mina inputs och ”lärde” mig att inte reagera eller agera på dem.

”Mat, sömn och motion är medicin”

För många kvinnor i fertil ålder så är PMS och deras cykel något som de känner utav några dagar i månaden men för mig är det
påtagligt hela tiden. I följd med min cykel så påverkas min aptit, min sömn, vätskeansamling i kroppen och till och med mina toalettvanor. Spontant kanske du tänker att det låter galet jobbigt men jag tycker att det är helt fantastiskt. Jag kan se och koppla allt från min lust att motionera, träffa människor, till att gå och lägga mig och slockna innan klockan 9 på kvällen och sova som däckad till vart jag hormonellt befinner mig. Med denna förståelse ger jag mig själv möjligheten att vara snällare mot mig själv. Perioden i månaden när jag sover bättre följs av några dagar när jag har svårt att somna och hjärnan går på högvarv och det är ok…för jag vet att det är övergående och jag kan nyttja mina aktivare dagar till att få mera gjort och mina tröttare perioder till vila och återhämtning i enlighet med vad kroppen efterfrågar.

”Jag cyklar numera medvetet i synk med min cykel”

Det är tre år sedan jag började min resa till att lära känna mig själv och den har faktiskt varit fantastisk. Om jag fick valet att sudda ut kraschen så skulle jag inte vilja göra det, eftersom det jag gått igenom har gjort mig till en människa som mår enormt mycket bättre, och som är i ton med sig själv.

Author

Amanda

Amanda Elmander är grundare till Skönhetsfabriken samt VD. Hon är utbildad sjuksköterska och drömmer om att bidra till att förebygga de livsstilssjukdomar som är kopplade till stress, kost, återhämtning och träning.

Stans familjäraste gym

Vi vill att du som medlem ska känna dig hemma hos oss!

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen