Hudens hälsa

En hälsosam hud genom årstiderna

I samband med de olika årstiderna så har huden olika behov och likväl att man byter ut de lätta sommarkläderna till tjockare varianter så kan hudvården behöva samma översyn.

VINTER – FUKT, FUKT, FUKT
Vintertid innebär ofta att huden blir torrare, vilket dels beror på kylan men också att den torra värmen inomhus torkar ut huden. Därför passar vintern bättre för en tjockare och fetare kräm medan sommaren generellt sätt lämpar sig bättre för lättare produkter och mer aktiva ämnen. Det översta hudlagret består av mycket vatten och när klimatet blir torrt pyser vattnet ut och den skyddande naturliga hinnan blir påverkad. Går det ännu längre kan det börja sippra ut fukt och det är då vi börjar flagna lätt vilket kan vara svårt att reparera.
Har du en livsstil där du vistas mycket utomhus, jobbar utomhus, åker skidor eller bara älskar kalla promenader så finns det någonting som kalls klimatkräm. En helhetstänkande produkt som gör påfrestningarna mindre och du undviker ytliga blodkärl som spricker och blossande kinder som riskerar köldskador.

En kur i behandling passar alla årstider förstås, men många förknippar vintern med syror och microneedling, där du får snabba resultat och de tar bort den torra stramande känslan i ansiket.

VÅR – största omställningen

Dagarna börjar kännas längre, mer ljus och varmare vindar.
Nyårslöftena om egentid och om träning är fortfarande hållna, vi kommer ut och rör på oss mer än tidigare. Det här blir därför en primetime för utbrott i pannan och nacke framkallat av svett och bakterier.

”Håll ditt hår ifrån ansiktet är du tränar och glöm inte att rengöra och återfukta efteråt.”

Vi börjar umgås och vistas mer utomhus i solen. Troligtvis har din hud inte sett uv-strålar på 7-8 månader och den är därför solkänslig och skör. Från vinter till vår är den största omställningen och det är hög tid att investera i ett bra solskydd med SPf 30-50.Du får en rejäl dos av D-vitamin och blir solkysst samtidigt som du minimerar risken för att skada din hud.
Boka in en kur för att damma av det gråa täcket du fått i vinter. Att göra behandlingar i kur ger alltid ett mer långvarigt resultat. Esse ampull, Enerpeel samt micropen ger alla resultat efter en behandling.
Beroende på om du vill uppnå mer lyster, reducera pigmentering, behandla ärr eller porer finns någonting just för dig.

SOMMAR – hudens högtid

Vi äter oftast bättre och mer hälsosamt, vi rör på oss och miljön inomhus och utomhus har inte samma kontrast.
Men vi solar, svettas och badar.

”Många slutar med produkter helt för att låta huden vila….men NEJ, NEJ, NEJ!”

Vi vill ju bevara lystern året om och då måste vi ta hand om den, för att bevara den.
En spf för in hudtyp tillsammans med ett fuktgivande serum gör att du undviker uttorkning.
Rengör ditt ansikte varje morgon och kväll med en mild rengöring samt använd din återfuktande skrubb någon gång i veckan för att få bort rester av solskydd och för att öppna upp porerna.
Under sommaren är det även bra att stötta upp med C-vitamin. Ett serum med c-vitamin gör huden motståndskraftig och ökar upp med kollagen i huden samtidigt som det är en av de mest kraftfulla antioxidanterna. Både Esse och Tebiskin har produkter som tål värmen och jobbar extra aktivt i sol.

HÖST

Vi plockar fram halsduken och sätter på oss en varmare tröja. Även huden i ansiktet behöver ett varmare plagg, den exponeras ju faktiskt mest. Resterna av solkrämen kanske satt på länge, kanske stressade du eller njöt av det extra goda långt in på sensommaren. Dvs småplitorna kanske dyker upp. En mild skrubb och en närande nattmask gör tricket hemma. Glöm inte läppar och ögon. Och nej, det kommer inte peela bort resterna av sommarens solbränna. Det är en myt, men mer om det en annan gång…
Det kan låta krasst och skrämmande, men på hösten kommer facit på hur huden mår. Blir omställningen för stor i årstiderna så har vi lättare att utveckla inflammationer som rosacea, acne och eksem.  Lägg till lite extra fettsyror i både produkter och mat, fett löser fet men det binder också fukten i huden. Havtorn, Omegasyror och jojoba är alla fettsyror med en mindre molekystorlek som passar huden exemplariskt. Oljor med fetare konstisens som olivolja och mandelolja kan ha motsatt effekt så välj din olja med omsorg och efter rekommendation.

Så funkar det:

Här kommer några tips på hur man kan stötta sin kropp och få en friskare hudhälsa.
För att din kropp ska vara snäll mot dig, måste du också vara snäll mot den och om våra utsöndringsorgan fungerar är samspelet och balansen i kroppen som bäst.

Huden är kroppens största organ men också det organ som får sin näring sist. Om de inre organen har full funktion så syns det på huden, tyvärr syns det även när de inte har sin fulla funktion.
Det kan uppstå en rodnad, eksem, acne, pigmentering eller en liten envis kvissla etc och det är ett av kroppens sätt att kommunicera. Det går att avläsa samband mellan vart problemområden uppstår och vilken signal din kropp försöker skicka, dvs vilka organ som inte mår perfekt.

KOSTEN OCH HUDEN

Det lättaste och det bästa du kan göra för din kropp och din hud är att ta bort allt som skapar inflammationer i kroppen. Huden påverkas av vad du stoppar i dig. Inflammationsbildande kost är t.ex mat som är hårt stekt eller värmd. Mjölkprodukter, socker och kött kan skapa inflammationer. Socker, processad mat och stress gör din hud slappare, blir grå och saknar sin lyster.
Låter dötrist eller ur? Vad ska jag äta då? Förbud förbud förbud….
Tar man bort någonting är det viktigt att man ersätter det med någonting bättre.

”Mitt tips är att öka upp andelen grönsaker på tallriken till minst 50% till varje måltid. Dricka rent vatten mellan måltiderna och tillsätta bra bakterier och enzymer. Frukt, grönsaker, fullvärdiga proteiner och hälsosamma fetter gör gott för dig och även din hud. Prova i några veckor och undersök hur din hud blir naturligt klarare med en renare kost.”

rena veckor på Skönhetsfabriken

HUD och cirkulation

Kroppen mår bra av rörelse och motion. Ökad cirkulation kombinerat med djupandning ger näring till blodcellerna och gynnar syresättningen samt transporten av näring och slagg.
Sömnen hör ihop med återhämtning oh mindfullness. För att kroppen ska kunna ta upp näring och orka ge till huden behöver den sömn.
Regelbunden massage och ansiktsbehandling är inte bara skönt utan hjälper till att behålla elasticiteten i huden samt flödet av blod och bortförsel av slaggprodukter.
Att satsa på ekologiska produkter i både mat och produkter kommer gynna dig och din kropp. Även det du sätter på huden måste till slut tas upp och bearbetas av din lever.

Behandling på fabriken
Vi hjälper dig alltid, både i de korta och långa behandlingarna, för att hitta rätt produkter och vård för dig och din hud.
Avancerade behandlingar och starka syror hör hemma på salong. På Skönhetsfabriken utförs alla behandlingar av auktoriserade hudterapeuter som är medlemmar i SHR och certifierade ”säker hudterapeut”.

Olika årstider innebär olika påfrestning ovh olika behov för såväl huden som resten av kroppen.

Om du vill ha hjälp och vägledning har vi dietister, kostrådgivare på Skönhetsfabriken och jag (Caroline Hudterapeut) har gått en utbildning i samband mellan kost och hudhälsa. Bokar konsultation hos mig och jag kan hjälpa dig läsa av din hud och ger dig råd i hur du kan stötta och ge din hud sin fulla potential kopplat till kost, behandling och produkter.

Ansiktsbehandling på Skönhetsfabriken

Author

Caroline

Auktoriserad Dipl. Hudterapeut.
Diplomerad i Advanced skin Therapy.
Carolines passion är att ge dig en strålande hudhälsa inifrån och ut, att skräddarsy din behandling gör hennes jobb givande och roligt varje dag.
En frisk och balanserad hud bygger på en balanserad kropp är Carolines utgångspunk.

NY HEMSIDA KOMMER SNART!

+46 31 61 90 90

skonhetsfabriken@choice.se

Boka online

Tillbaka till toppen