Ät fätt rätt!

ÄT FÄTT RÄTT!

 

Fett är ett fett omdiskuterat ämne. Vi behöver äta fett för många livsviktiga funktioner i kroppen så som att vi har ett fungerande cellmembran, nervcellernas fortledningsförmåga, tillverkning av hormoner och upptag av fettlösliga vitaminer. Att vår hjärna består till 60 procent av fett säger mycket. Det vi matar in kommer ut.
Men det gäller att välja rätt fett och i rätta mängder för god hälsa och lagom midjemått.
Fortfarande behöver vi överlag dra ner på det mättade fettet och få i oss mer omättade, framför allt det fleromättat omega 3 fettet som är essentiellt och inte kan inte bildas av kroppen. Omega 3 har många hälsoeffekter på kroppen så som att verka antiinflammatoriskt och skydda mot hjärt- kärlsjukdomar.
För mycket mättat fett ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och övervikt.

Omättade fetter är tvärtom bra för hjärta och kärl.
Mättat fett får vi framför allt i oss från halv och helfabrikat, charkuterier, smör, kött och feta mejeriprodukter men också kokosolja.
Omättade fetter finner vi i växtoljor, avokado, fet fisk, nötter, fröer.
Omättade fetter är ostabila och oxiderar i kroppen. Därav vill inte kroppen lagra detta fetter på samma sätt som det mättade.

Mättat fett är stabilt och lagras gärna vilket stimulerar viktökning. Härav är det bättre med omättade fetter även för viktminskning. MEN alla fetter är mycket kaloririka. Fett ger 9 kcal/g i kontrast till kolhydrater och protein som ger 4 kcal/g. Detta gör att om du har en ”sallad” med lax och samtidigt har avokado och nötter och kanske en vinägrett på… så blir det väldigt mycket energi. För att ge plats åt det nyttiga fettet i din mat behöver du minska på det mindre nyttiga.

– Visste du att allt fett har en rykpunkt?

Det betyder att alla fetter har en temperaturkänslighet. När man steker i högre temperatur än fettets rykpunkt, förstörs fettets egenskaper och det bildas ”funnyfats” som inte alls är särskilt roliga, utan giftiga! De liknar i sin struktur transfett och reagerar i kroppen som transfett, dvs ökar risken för sjukdom.
De flesta växtoljor har låg rykpunkt och är väldigt känsliga. De passar därför inte alls för stekning på hög temperatur utan bör användas med försiktighet och till att ringla på maten efter tillagning eller på din sallad.
Ju mer raffinerat och näringsfattigt fetter är desto bättre tål det värme. Om du inte vill köpa en varmpressad raffinerad olja men ändå vill steka/woka på hög temperatur, så använd ett fett som tål högre temperaturer naturligt som avokadoolja, ghee (klarat smör) eller kokosolja.
Avokadoolja är en uppstickare för oss som varmt kan rekommenderas. Finns på hälsokost och välsorterade livsmedelsaffärer.
Allra bäst anser vi är att äta mindre stekt mat över lag och när du steker – gör det varsamt och på en låg temperatur. Då kan du använda din kallpressade extra Virgin olivolja. En liten klick smör i ”signalerar” när det är dags.

 

Rykpunkter på några fetter:

Smör: 177 grader.

Ghee / klarat smör: 250 grader.

Avokadoolja: 249 grader (kallpressad) 271 grader (varmpressad).

Kokosolja: 175 grader (kallpressad) 235 grader (varmpressad).

Olivolja: 191 grader (kallpressad) 216 grader (varmpressad).

Rapsolja 107 grader (kallpressad) 240 grader (varmpressad).

Linfröoöja: 107 grader

 

Fokusera på att: 

  • Äta fet fisk 1-2 ggr per vecka. När du äter fet fisk låt det övriga i måltiden vara fettsnålt.
  • Ät gärna naturella nötter som mellanmål tex ihop med en frukt, men håll dig till en liten handfull om dagen.
  • Boosta gärna din gröt eller yoghurt med 1 msk fröer såsom hampafrö, pumpakärnor och chiafrön.
  • Ät gärna avokado i din sallad, men hoppa då över oljan om du tänker på vikten.
  • Välj kallpressade fina oljor till kall mat och matlagning på låga temperaturer.
  • Välj avokadoolja, ghee, eller kokosolja till högre temperaturer, men stek gärna din mat i mindre omfattning.
  • Minska på feta mejeriprodukter, charkuterier och undvik all halvfabrikat.
  • Laga din mat själv så mycket du kan. Då har du koll på vad du ger din kropp.

 

?

#grönarenavitaveckor
#fettvett

NY HEMSIDA KOMMER SNART!

+46 31 61 90 90

skonhetsfabriken@choice.se

Boka online

Tillbaka till toppen