Aldrig färdig, alltid redo!?

Hur effektiv vill jag vara egentligen?

Vår tid är det mest värdefulla vi har och därav borde det vara naturligt att reflektera av vad vi väljer att lägga den på istället för att köra på och låta saker göras av "bara farten". Hur viktigt är det att bädda även om ingen ser?

Jag kommer så snart jag är färdig med …

Känns det som en vanlig fras? Jag säger den troligen ett tiotal gånger varje dag, till medarbetare, barn och vänner. En kollega in på mitt kontor och ville att vi skulle gå igenom några saker innan hon kunde arbeta vidare. ”Jag kan vänta tills du är färdig” sa hon. Jag satt upptagen med något som jag behövde få iväg och så mitt svar på detta var.

”Jag är blir aldrig färdig men är alltid redo”

Sen har denna mening spelats upp i mitt huvud gång på gång. Vad betyder det egentligen? Jag är en effektiv människa, min livsfilosofi grundar sig på att alltid göra allting direkt eftersom jag inte vet vilka bollar som kommer flygande och kan behöva göras sen.  Så jag gör så gott som alltid det som behöver göras direkt och är redo att ta vid när det kommer något nytt som behöver göras. Underbart, eller hur, ur effektivitetssynpunkt!

Hur effektiv vill jag vara?

Men här behöver man faktiskt dra saken ett varv till för detta innebär också att jag alltid är på G eller på språng och det kanske inte är en lika positiv aspekt av min inställning. Att sitta sysslolös en stund och dricka en kopp te, läsa en bok och se ut över havet är något som jag ofta längtar efter men sällan kommer till eftersom det är så mycket annat som behöver bli ”färdigt” först.

Amanda Elmander Skönhetsfabriken”Hos mig krockar konflikten mellan att vilja bli färdig och att ständigt ha en hjärna som hittar på nya saker att göra”

Och jag är aktiv av naturen, jag gillar att ha saker att göra och jag skapar saker att göra. Sätter jag mig för att läsa en bok, tittar ut över terassen och ser att den behöver sopas så är det galet svårt för mig att inte lämna boken och ta en dans med sopkvasten. Som egenföretagare och entreprenör är detta en av mina största styrkor, att alltid ha en positiv inställning till att få saker gjorda. Som människa behöver jag seriöst öva på att stänga av denna instinkt när jag är hemma, när jag är mamma eller när jag skall bara vara.

Detox

Fenomenet i sig började jag praktiskt att öva på när vi bodde i Danmark och jag arbetade i mitt hemmakontor. Min målsättning var till en början att kunna sätta mig på kontoret utan att först bädda sängarna. Visst är det trevligt med bäddade sängar men om ingen kommer se dem innan det är dags att gå och lägga sig så kanske det inte spelar så stor roll om de är bäddade eller inte!? Från det att jag bestämde mig så slutade jag bädda sängarna på vardagar, sen tog det några veckor innan jag kunde skippa det utan känslan av en nagel i ögat. Huruvida sängarna är bäddade eller inte kan låta som en banal sak men det handlar om ett tankemönster. Att inse att jag inte måste göra alla saker som skulle kunna göras. Att jag gör ett aktivt val av vart jag lägger min tid istället för att bara göra saker av bara farten.

Hur viktig är en väl bäddad säng? ”Jag är stolt övar att obäddade sängar inte längre stör mig”

Idag reflekterar jag ofta över vad jag gör av bara farten, vad som faktiskt måste göras och vilka saker som inte spelar någon roll. Oavsett om man som människa behöver en kick i baken för att få saker gjorda eller om man som jag behöver dra i bromsen så tror jag att reflektionen är lika viktig för alla. För dem som har svårt att komma till avslut byggs det upp en stress kring alla måsten som växer på hög och för människor som mig så måste vi inse våra begränsningar och att det faktiskt finns saker som kan vänta eller som inte behöver göras just nu…för livet kommer inte vänta på att levas tills jag är ”färdig”.

”Det är inte målet utan resan som är livet”

Vem är ansvarig för att minska stressen?

Härom veckan kom en ny rapport från försäkringskassan. Det är inte bara så att psykisk ohälsa är den största orsaken till sjukskrivningar det är också den som tar längst tid och har störst sannolikhet till återfall. Rapporten borde ljuda som ett larm genom vårt land för det är tydligt att vi inte är på rätt spår när det gäller vår livsstil och de kraven som vi ställer på oss själva. Stress och utbrändhet är en av de största utmaningar som vårt samhälle står inför och jag tror att lösningen ligger i att förebygga istället för att rehabilitera. Förebyggande behöver göras både utav arbetsgivare, arbetstagare och individer för det är ett gemensamt ansvar att skapa miljöer och ett samhälle där vi mår bra och frodas istället för att vi gemensamt bryts ner. Att välja bort saker som inte är måsten och att hitta en plats för återhämtning kan vara bra första steg att ta för att för att få spiralen att snurra lite långsammare.

Gör dina måsten, överväg dina borde och glöm inte att pausa!

Author

Amanda

Amanda Elmander är grundare till Skönhetsfabriken samt VD. Hon är utbildad sjuksköterska och drömmer om att bidra till att förebygga de livsstilssjukdomar som är kopplade till stress, kost, återhämtning och träning.

Kärlek till alla mammor

Boka in en ansiktsbehandling, få produkter från M Picaut på köpet

Stans familjäraste gym

Vi vill att du som medlem ska känna dig hemma hos oss!

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen