Tvätta håret

Tvätta håret kan nog de flesta men här bjuder jag på lite tips och trix som gör att håret känns som att du precis lämnat salongen!

TVÄTTA HÅRET

Hårsäckarna producerar talg (smörjmedel) som är till för att smörja hår och hårbotten, utan talg skulle håret bli stripigt och hårbotten torr. Talgproduktion är alltså en bra grej som du vill ska fungera. Om du tvättar håret för ofta kan talgproduktionen rubbas, du tvättar alltså bort för mycket av talgen. På så vis måste det produceras mera talg, tror hårbotten, och då upplever du håret som fetare. Det blir en så kallad ”ond cirkel”. Om du tränar eller av annan anledning vill tvätta håret varje dag rekommenderar jag att du sköljer håret med vatten och avslutar med balsam, uteslut schampo.

Hur ofta skall jag tvätta håret och hur går jag tillväga?

Som regel tänk följande:

  • Fint till normalt- Varannan till var tredje dag.
  • Tjockt och/eller lockigt hår- Var tredje till var fjärde dag.

Schampo- Håret skall vara genomsköljt med vatten, ta en liten mängt schampo (som en femkrona ungefär) applicera i hårbotten och gnugga i hårbotten endast, tillsätt mera vatten vid behov och skölj noga.

TVÄTTA 2 GÅNGER, gör samma procedur en gång till. Varför? Jo, första schamponeringen luckrar upp smutsen och kan på så vis förbereda håret för den riktiga schamponeringen. Andra schamponeringen kan då fokusera på att dels rengöra men också tillföra allt gottigt som ditt valda schampo skall ge till ditt hår och hårbotten. (Likna det vid när du skall få bort ingrott flott från spisen. Första gnuggningen smetas allt fett ut, andra gnuggningen, med nytt rengöringsmedel, får du bort det och ytan lämnas glänsande ren). Skölj noga.

Välj schampo efter hur du vill att din hårbotten skall kännas.

Balsam- Krama ur överflödigt vatten ur håret och applicera balsam i längderna avsluta med den lilla mängd av produkt du har kvar i händerna och klappa upp på toppen av huvudet. Förmycket balsam i hårbotten kan leda till en oönskad tyngd i hårbotten. Massera gärna hårbotten för att återigen öka blodcirkulationen. Skölj noga. Handukstorka nu håret skonsamt genom att klappa och krama håret med handduken, absolut inte ”ruffs” torka. Kamma igenom håret med en glestandad kam el borste avsedd för blött hår. När håret är blött är det extra känsligt för slitage och bör hanteras varsamt för att minimera risken för att gå av. Därför bör du aldrig sätta upp håret med en hårt åtdragen tofs när det är blött. Använd en klämma ifall du måste få upp håret. Balsam stänger hårets fibrer efter shampooneringen och bör användas även om du har kort hår!

Välj balsam efter hur du vill att dina längder skall kännas.

Leave in- När håret är handduktorrt bör du använda en ”Leave-in” produkt, varför? Leave-in lägger sig som ett skydd runt hårstrået och tillför näring samt skyddar mot yttre påfrestningar så som avgaser och föroreningar. En del Leave-in har även ett UV-skydd som är extra bra vid varmt och soligt väder. Solens strålar torkar ut och skadar håret lika väl som huden. De flesta leave in skyddar även mot värme från en fön. Kamma återigen med en glestandad kam.

 

Vill du se klippet på Youtube så hittar du det här och i nästa avsnitt är det rundborstföning som gås igenom!

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen