Jag engagerar mig för min skull

Genom Skönhetsfabriken har jag skapat en plattform där jag kan kombinera mina intressen för hälsa och hjälparbete.

Vi har alla olika nycklar till välmående och för mig så har alltid välgörenhet och hjälparbete varit en del i mitt liv där jag funnit lycka och glädje.

Filmstjärna eller biståndsarbetare?

Det finns en massa saker som jag brinner för och att förebygga ohälsa har självklart alltid funnits i mig. Som barn trodde jag att mitt liv antingen skulle utspelas som skådespelare i Hollywood eller i Afrika där jag tänkte syssla med hjälparbete. Hollywood kanske inte kändes så långt borta som en barndröm men biståndsarbete kanske inte är den vanligaste barnlängtan? Det som fick mitt hjärta att halka in på det spåret var min lärare i mellanstadiet, när hon kom till vår klass hade hon precis kommit hem från några års arbete i Burundi och hon fyllde mig med en längtan efter att göra gott och att hjälpa människor ute i vida världen.

När jag sedan läste till sjuksköterska tillbringade jag några veckor i Ukraina som hjälparbetare i ett hem för föräldralösa barn och den upplevelsen förändrade mig. Jag älskade tiden när jag var där eftersom jag kände att jag kunde göra skillnad. Men när jag kom hem insåg jag att min hud inte var tillräckligt tjock för att hantera den utmaning som hjälparbete medför, och drömmen fick sig en törn. Men självklart har jag inte slutat hjälpa och arbeta för att göra skillnad – jag har bara hittat andra sätt att göra det på än att fysiskt vara på plats.

”När jag insåg mina begränsningar fick jag hitta nya sätt att leva min dröm”

Skönhetsfabriken förenar mina intressen för hälsa och hjälparbete

Jag sitter nu här på mitt kontor och ska snart träffa Alexandra Nash som tillverkar och säljer världens mest miljövänliga återvinningsbara vattenflaska, Yuhme. Jag är glad över att kunna ge en plattform för försäljning av produkter som vill göra gott och jag fylls av energi i kontakten med det sociala entreprenörskapet deras grundare bidrar med.

Yuhme

Jag och Alexandra, en av grundarna till Yuhme, är medlemmar i samma kvinnonätverk – 4good business. Hennes resa har just startat men jag är övertygad om att den kommer bli fantastisk. Hon har tillsammans med sin man lyckats skapa en vattenflaska som har ett negativt koldioxidavtryck.  Den är tillverkad av sockerrör och för varje flaska som säljs får en person i Afrika rent vatten i 6 månader. Yuhme är framtiden, vi måste producera produkter som är hållbara och nedbrytningsbara.  Du kan läsa mer om vattenflaskorna här.

WEA sportwear

WEA Sportswear har skapat snygga och praktiska träningskläder för män. Märket grundades av hälsovetaren Soheil Hedayati efter att cancer drabbade en viktig människa i hans närhet. Produkterna tillverkas delvis av ett vägen ut-kooperativ och vinsten går till prostatacancerförbundet. Målet är att främja hälsa och välmående genom att göra det enkelt för människor att träna. WEA Sportswear har lanserat ett kit med träningskläder för män. Man köper helt enkelt en bag som innehåller t-shirt, shorts och strumpor. Eftersom Soheil gör en fantastisk insats för en viktig fråga så var det självklart att hans produkter skulle finnas till försäljning hos oss. Likt Yuhme sker betalningen via Swish och går oavkortat till Wea Sportswear. Du kan läsa mer om märket  här.

 

wea sportwear på Skönhetsfabriken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johan Elmander iklädd WEA Sportswear.

The Perfect World Foundation

Jag träffade Ragnhild och Lars för första gången några veckor innan The Elephant Ball och min spontana reaktion var: ”jag vill hjälpa er!”.  Årets fokusområde för The Perfect World Foundation är havet, vilket känns aktuellt och väldigt viktigt. Havet håller på att dö ut, polarisarna smälter och fiskarna är fulla med plaster och gifter. Jag och Johan är numera ambassadörer för The Perfect World Foundation eftersom vi vill lära oss mer om hur vår värld mår samt hjälpa till och väcka engagemang. Lars och Ragnhild är min världs superhjältar, du kan läsa mer om deras organisation och fantastiska arbete här.

Save the ocean & Nordiska kusträddardagen

Genom vårt ambassadörskap för The perfekt World Foundation vill vi i år sprida information om hur havet mår och hur vi kan bidra.

 Barnens ambassad i Ukraina

Tre eldsjälar gör min koppling till Barnens ambassad i Ukraina stark – Mirjam och Boas Adolphi som startat och drivit organisationen sedan 90-talet och Jennifer Ravstam som fick mig med till Ukraina. Organisationen har förändrats mycket under årens gång och anpassat sig till behoven på plats. De började med att arbeta med gatubarn, för att sedan skapa ett barnhem och ett familjehem, för att nu ta hand om barn på flykt. De har gått in helhjärtat och ändrat livet för barn, ungdomar och familjer i Ukraina. Jag har stöttat organisationen med insamlingar och genom att sprida deras budskap. Jag har varit där två gånger och fått glädjen att möta barn och följa hur organisationen hjälpt dem  till en tryggare uppväxt. Läs mer om Barnens Ambassad här. Du kan även läsa om insamlingen som gjordes i samband med EM 2012 här. 

 

barnens ambassad i Ukraina

Erica Källström, Marielle Isaksson och jag besökte en familj i samband med EM 2012.

Vem ska jag hjälpa och hur?

Att välja vad och vem man vill hjälpa och vilken organisation man ska engagera sig i är inte enkelt. Idag finns det en ofantlig mängd utmaningar i vårt samhälle och runt om i världen och ibland är det svårt att veta vart man ska börja. Det kan kännas överväldigande, men man kan hjälpa till på flera olika sätt, från att bidra med pengar,  tid eller genom att sprida information.

När du kommer till Skönhetsfabriken och tar hand om din hälsa så tar du hand om dig själv, din viktigaste resurs för att kunna hjälpa andra och finnas där för dem som behöver dig. Vad gäller det värdsliga ansvaret så hoppas jag att du har en eller flera frågor som du engagerar dig i. För om sanningen ska fram så hjälper jag andra för det får mig att må bra att känna att jag är med och gör skillnad. Att hjälpa andra är en av mina nycklar till mitt egna välmående och hälsa!

Author

Amanda

Amanda Elmander är grundare till Skönhetsfabriken samt VD. Hon är utbildad sjuksköterska och drömmer om att bidra till att förebygga de livsstilssjukdomar som är kopplade till stress, kost, återhämtning och träning.

THE GIFT GUIDE

Vem vill ha vad?

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen