Grillat eller rawfood?

I sommar skall matlagningen vara enkel och smakrik, vi frossar i vad naturen har att erbjuda för goda och avkopplande måltider i skuggan!

SVENSKA GUBBAR OCH KNÖLAR

För många svenskar så tror jag att jordgubbar och färskpotatis är några av de starkaste matkopplingar vi har till sommaren och de första inköpta ätes med andakt. Som utlandssvensk har jag fått backa på påståendet att svenska jordgubbar är de godaste… alla länder har fantastiska jordgubbar men det som gör våra råvaror extra goda är när vi har möjligheten att äta de som är närproducerade.

”I England är deras jordgubbar mycket godare än om de skulle importera svenska”

Att äta god och nyttig mat är aldrig så enkelt som på sommaren ur aspekten att vi har ett väldigt stort utbud av råvaror. Vi har också mera tid än vanligt med semester och ljusa kvällar som gör att dagarna känns längre. Men att vi har mer tid betyder nödvändigtvis inte att vi vill tillbringa mer tid i köket. Tvärtom upplever många att de vill ta en paus från vardagens sysslor och det kan bidra till att det blir en del genvägar när det gäller maten.

MER GRÄDDE, VIN OCH FRUKTSOCKER

På sommaren dricker jag gärna ett glas rosé till lunch och jag äter bär som om det vore min sista måltid, gärna med lite lättvispad grädde på toppen. Om detta pågått året runt hade det kanske inte varit hälsosamt men det tillhör min sommarkost och den har lite andra regler än övriga året. Alla säsonger har sina höjdpunkter att njuta av, höstens skördetid, vinterns värmande soppor och grytor, vårens primörer och sommarens bär och sallader. Nedan har ni några av mina favorittips för god och lugn sommar mat!

RECEPT

Vegan wrap

Romansallad är en perfekt ersättning om man vill undvika gluten och ändå äta wraps.

Grillad zucchini

Gudomlig guacamole

Grillad salsa

Vegan taco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grillad salsa 

Grilla färsk majs, ananas, paprika.

Skär ananasen i 1*1 cm bitar.

Ta av skalet på paprikan (enkelt när den är färdig på grillen) Skär i bitar.

Skär av majsen av kolven.

Blanda i en bunke och tillsätt saft av lime ( om du lägger lime på grillen får du ut mera saft ur den)

Hacka och tillsätt färsk chili, färsk mynta och salt/peppar.

Underbart till tacos, grillad fisk, tapas.

Grillad salsa Skönhetsfabriken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gudomlig Guacamole

Avocado i bitar, jag fördrar att behålla lite konsistens.

Rödlök, finhackad

Tomater, jag tar ut kärnorna och det våta innehållet för att det inte skall bli vattnigt.

Koriander

Lime

Pressad vitlök

Salt och peppar

Passar till mycket, tänk utanför texmex världen och ät på allt från frukostknäcke till grillat!

Guacamole till taco fredag Sommarsallad 

Gurka är en underskattad grönska som smakar fantastiskt på sommaren. Krispig och saftig gör den till en härlig bas i salladen. Om du delar den avlång på mitten kan du gröpa ur kärnorna med en sked och det blir mindre vattnings.

Gurka, mango, rödlök, koriander, chili, lime, olivolja, salt och peppar.

Lunch eller tillbehör till fisk eller grillad halloumi.

Sommar sallad Karin Kumlin dietist på Skönhetsfabriken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad finns i skafferiet? 

Bästa med sommaren, ställ fram färska frukter och bär, ett gott surdegsbröd, några bitar manchego, och oliver. Smaksätt vattnet med massa mynta och citron så att vätskebalansen hålls stabil.

Genom att plocka det som finns hemma och skapa en måltid utan tillagning så kan tiden att njuta och vara tillsammans öka.

Morotsstavar, nötter, kokt kall färskpotatis, avokad, listan kan göras oändlig. Det som jag tycker behövs för att måltiden skall kännas komplett är att det finns en blandning av salt och söt, mjuka och hårda konsistenser, kontraster som samspelar.

Enkel måltid i skuggan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snack & te 

Det är gott och mänskligt att vilja läsa en bok och småäta… Detta är favorit i repris för mig varje sommar. Mynta växer som ogräs och jag har massor hemma på balkongen som jag använder i sallad, smoothie, och som här, en kvist i mitt vatten gör att det blir världens godaste sommarte.Örtte, frukt och en bra bok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glass i stora lass 

Jag har alltid en massa frusen banan i frysen och när jag blir sugen på glass så åker den i mixern tillsammans med valfria frukter och bär samt lite koksmjölk/grädde.

Favoriter att kombinera med banan är följande; mango, jordgubbar, hallon, blåbär, nektarin, platt persika.

Topping; mer bär, hackade nötter, kokoschips.

Smaksättning om så önskas; mynta, vanilj, kardemumma, kanel, lakritspulver, kakaonibs.

Bananglass med färska bär och kokos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tårta 

Lite kalas blir det alltid på sommaren och då tycker jag att du skall njuta till fullo! I helgen gjorde jag en klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm då maken fyllde år. Eftersom det blir mycket äggvita över när man gör vaniljkräm så kunde jag inte låta bli att göra en tårta på schweizisk maräng också… så har i efterhand kanske jag kunde gjort en omelett på äggvita istället till lunch..!? Jag älskar att koka soppa på en spik och att inte slänga saker men ibland bidrar det till litet överdåd på bordet! Pavlova med sommarbär

Sammanfattning

Ät det som är i säsong

Ät raw food när den är som bäst

En måltid behöver inte vara tillagad, hackat och uppskuret kommer man långt på under sommaren!

Frossa i frukter och bär

Ät medelhavs mat, grillad fisk och en god sallad

Grillen älskar grönsaker

Gör dina egna dressingar, marinader och såser. Du långt med färska örter, odla i trädgård eller balkong om du har möjlighet så att du alltid har tillgängligt.

 

Bon appetit

Amanda

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen