Grönare skönare jul

Oavsett om du älskar ett traditionellt julbord eller gillar att experimentera så tickar detta boxarna, för det är traditionella smaker i nya former. Antingen som ett komplett julbord eller som komplement.

Mitt julbord

I vanlig ordning så har jag svårt med måtten och recepten bör ses som inspiration, gillar man mycket av något tar man mer gör man det inte tar man mindre!

Kalla rätter:

  • Rödkål inlagd med ingefära
  • Blomkålsröra från västkusten
  • Saffrans coleslaw
  • Picklade rödlök
  • Vintersallad
  • Inlags gurka
  • Rårörda lingon
  • Vörtbröd, knäckebröd, ost och smör

Varma rätter:

  • Grönkålspaj
  • Kaprisgratäng
  • Quinoa & svampbollar

Kaffebröd:

  • Saffranshjärta

Inlagda godsaker

 

vegetariskt julbord

Picklade rödlök

Skiva rödlök och lägg i en burk, häll på lag som kokat upp på spisen. 3 delar vitvinsvinäger, 2 delar vatten och 1 del honung samt valfri julkrydda, jag gillar kumminfrön eller stjärnanis. Kan med fördel göras i förväg.

Inlagd gurka

Skiva gurka i tunna skivor och lägg i en burk, häll på lag av 3 delar vitvinsvinäger, 2 delar vatten och 1 del honung.

Kalla Kålen

Rödkål

Strimla rödkål fint och blanda med salt, låt stå i någon timma tills kålen mjuknat och skölj sedan noggrant. Gör en lag med 3 delar vitvinsvinäger,  2 delar vatten och 1 del honung. Till jul river jag dessutom en rejäl bit ingefära och blandar i lagen. Blanda ihop och låt stå i kylen minst 4 timmar innan servering, kan med fördel göras några dagar i förväg.

Blomkål

 

 

 

Solrosfrön behöver ligga i blöt i minst fyra timmar och gärna över natten. Vid tillagning så skölj fröna och låt rinna av.

Skär blomkål i små buketter, finhacka rödlök, finhacka dill, blanda ihop allt (ink solrosfrön) i en skål tillsammans med t.ex. turkisk yoghurt. Salta och peppra.

 

 

Vintersallad

 

 

 

Filea apelsin, dunka ut kärnorna ut ett granatäpple och lägg på en bädd av spenat.

 

 

 

 

Vitkål

Saffrans Coleslaw

 

 

 

Blanda t.ex turkisk yoghurt med saffran, russin, salt och peppar. Finstrimla vitkål och blanda ihop med yoghurten. Kan göras dagen innan, rör runt med några timmars mellanrum för att sprida färgen från saffran.

 

 

 

Grönkål

 

Gör ditt favoritpajskal och förgrädda det. Tvätta, strimla och fräs ca 500 g grönkål tillsammans med gul lök, vitlök, salt och peppar. Vispa ihop 4 dl grädde med 4 ägg samt minst 2 dl valfri ost, ädelost eller lagrad präst tycker vi är gott. Lägg i kålen i skalet och häll på äggstanningen. Grädda på 175 grader tills fyllningen satt sig, ca 30 minuter.

 

 

Quinoa bollar

Dessa blev succé och jag hoppas att detta receptet är någotsånär korrekt för i vanlig ordning skapades de under tillverkning…

Koka 1 dl quinoa, blir ca 3 dl kokt, låt svalna.

Fräs 500 g finhackad svamp med finhackad gul lök och viktlök. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda i quinoan, 2 dl mandelmjöl, kantarellfond, soja och 2 dl riven parmesan samt 2 ägg. Smaka av… Om konsistensen är för lös så fyll på med havregryn tills det blir en bollrullningskonsistens. Lägg på plåt med bakplåtspapper, baka i ugnen på 175 grader tills de har satt sig… storleken avgör tiden, mina var inne i ca 20 minuter.

 

Kaprisgratäng

 

 

 

 

 

Gör enligt ditt bästa Jansonrecept men byt ut ansjovisen mot kapris. I vår kör vi, potatis, gullök, vitlök, smör, grädde, lagrad ost och lite chilipulver samt kapris och dess spad.

 

Saffranshjärta

Saffranshjärta julbord

200 g smör ( vi kör mjölkfritt)

2 påsar (1 g) saffran

5 dl mandelmjölk, (eller vanlig)

1 pkt (50 g) jäst

1 dl honung

1 krm salt

1 krm kardemumma

5 dl mandelmjöl. Ca 10 dl vetemjöl special, när degen inte fastna på ditt finger när du tar på är den färdig. Jag låter den vara lite kladdig inför första jäsningen eftersom det tillkommer lite mjöl vid utbakning.

Sätt degen och låt den jäsa i en timma.

Bland 50 g smör med ett litet paket mandelmassa, skalet och saften från en apelsin.

Dela degen i tre lika stora delar, antingen gör du tre hjärtan eller så gör du vanliga lussekatter av två tredjedelar.

Kavla ut en rektangel och smöra på fyllningen, rulla ihop och lägg som en hjärta på en plåt med bakplåtspapper. Klipp snitt med kökssax, låt jäsa i en timma, pensla med vatten, mjölk eller ägg. Toppa med pärlsocker eller hackad mandel. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter.

Om man lyfter lite på kransen och känner under så kan du ”knacka” när det är färdig bakat.

 

+46 31 619 090

boka@skonhetsfabriken.se

Boka online

Tillbaka till toppen